In het nieuws
Oude Kerkje in Middelbeers steunt op vrijwilligers
MIDDELBEERS - Om de kosten voor onderhoud en instandhouding van het Oude Kerkje in Middelbeers te kunnen dragen zijn wekelijks 34 vrijwilligers bij het kerkje actief met het organiseren van activiteiten.
De maandagochtendploeg van het Oude Kerkje, een mannetje of 10, heeft net koffiepauze tijdens het opruimen van de fameuze jaarlijkse boekenbeurs. Bijna elke maandagochtend wordt er gewerkt, want er is altijd wel wat te doen in het kerkje: van onderhoud tot het opruimen van een expositie of het inrichten voor een bruiloft. Het Oude Kerkje is een populaire stek voor burgerlijke huwelijken. Dit jaar staan er al weer zes ingepland.
"Vaak zijn het expositiebezoekers die constateren dat dit een heel mooie plek is om te trouwen", aldus Frans van Maasakkers. Hij is voorzitter van Stichting Het Oude Kerkje en al 37 jaar bestuurslid. "In 1976 werd de stichting opgericht, met een lening van 30.000 gulden om de noodzakelijke reparaties te verrichten. Subsidie is er alleen voor groot onderhoud: dan draagt de Monumentenwacht een deel van de kosten mee. In de beginjaren zat ook meneer pastoor nog in het bestuur, voor advies. Inmiddels is het helemaal losgekoppeld van de parochie. Er kan veel, zelfs een tentoonstelling met artistiek naakt moet kunnen. Elk jaar hebben we zo'n twintig exposities, er zijn muziekuitvoeringen en toneelvoorstellingen. Ze willen allemaal graag op zo'n mooie locatie hun kunst brengen. De aanvragen voor 2017 lopen al binnen", vertelt Van Maasakkers.
Eindhovens Dagblad 31 januari 2015
###
Nieuw leven voor Hammond A100 in Middelbeers
MIDDELBEERS - Rinus van den Boomen uit Oostelbeers ontpopt zich tot behoeder van het Veldhuisorgel, nu in het Oude Kerkje. Zodra de eerste tonen van Procol Harums 'Whiter shade of pale' door het Oude Kerkje in Middelbeers galmen, beginnen de ogen van Rinus van den Boomen (73) te glimmen.
Het is precies de karakteristieke sound zoals de groep die in 1967 op de plaat zette.
Van den Boomen morrelt wat aan de schuifknoppen van het elektrische toonwielorgel – de fameuze A100 van Hammond – mét in solide hout uitgevoerde Lesliebox met roterende speaker. Vervolgens rollen er fragmenten van 'Er zaten twee motten' van Doris, composities van Bach en 'Hallelujah' van Leonard Cohen over het koor.
Oneindig veel klankcombinaties.
Eigenlijk ben ik helemaal geen organist", vertelt de gepensioneerde onderwijzer bescheiden. "Maar het is zo'n prachtig geluid en je kunt oneindig veel klankcombinaties maken. De A100 is in wezen de huiskamerversie van de befaamde Hammond B3, waarmee groepen als Deep Purple en orgelgiganten als Barbara Dennerlein furore maakten."
Het orgel was van eind jaren '70 tot 2000 eigendom van Bert Veldhuis, de – in Middelbeers overbekende – muzikale schoolmeester. Hij schonk samen met zijn echtgenote Hermine ook al een compleet carillon aan het kerkje. Van den Boomen: "Kort voor zijn overlijden in 2000 moest ik hem beloven goed voor zijn orgel te zorgen. Hij had zelfs nog instructies op het orgel geplakt."
Uit Eindhovens Dagblad 21.2.2014.