Hurk Keramiek

10 t/m 11 oktober 2020

Deelnemers

Hennie v.den Hurk en Betsie van der Cammen en Chris Hendriks

Schilderijen, Keramiek en Beeldhouwwerk

Betsie van der Cammen-Hurkmans, Heeswijk Dinther - Schilderwerk

Ik schilder al ruim 20 jaar. Eerst schilderde ik in aquarel en later ben ik overgestapt naar acryl. Omdat ik bij deze verf de spanning van het schilderen in aquarel miste ben ik daar allerlei materialen in gaan verwerken. Die materialen komen overal vandaan, ik vind ze spontaan of zie er wel wat in en bewaar ze voor later. Ze inspireren me en laten me nieuwe uitdagingen aangaan, want eenmaal aangebracht op het doek moet ik daar mee dealen. Het geeft een extra dimensie aan mijn schilderijen, zoals ook het kleurgebruik  en laag over laag. Het geeft nog meer diepte, het maakt het spannend voor mij en de kijker. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur, landschappen, architectuur, mensen,  kleuren. Mijn werk is divers van aard: figuratief, modern, abstract. Ik houd van afwisseling, waardoor ik scherp blijf en ook steeds weer nieuwe ideeën krijg. Warme aardetinten komen in mijn werk veel voor, vaak gecombineerd met kleur. Het is voor mij steeds weer een uitdaging om aan een nieuw doek te beginnen. 

Chris Hendriks, Heeswijk Dinther – Brons, beeldhouwwerk

Vanaf 1993 ben ik fulltime werkzaam aan mijn artistieke ontwikkeling. In de vroege jaren tachtig heb ik het tekenen en schilderen weer opgepakt. Dat doe ik nog steeds, met een voorkeur voor portret en model. Het riep mijn belangstelling op voor een volgende stap: het driedimensionale werk, het model- en kopboetseren.  Met een zelfgemaakte zeilboot heeft ons gezin tientallen jaren de vakanties varend doorgebracht. Met als gevolg getekende en geschilderde havengezichten, later leidde dit tot de zeefdrukken op zeekaarten en vooral ook ruimtelijk werk zoals scheepswrakken, steigers, vissershutjes e.d. Naar aanleiding van het bouwen-met-strips van de wrakken ontwikkelde zich een nieuwe richting. Het vormgeven door middel van netwerk of raster, wat ik graag gebruik bij mijn geometrische objecten. De laatste tijd maak ik met plezier zijsprongen naar absurditeiten, z.g. folies.  De uiteenlopende vormen van mijn werk inspireren elkaar. Het gelijktijdig werken aan verschillende objecten en met diverse materialen geeft een verfrissende afwisseling. Het is een uitdaging om de uiterste mogelijkheden van het materiaal te onderzoeken, om tot de grenzen van het haalbare te gaan. Alle getoonde werken zijn unica. 

Hennie van den Hurk, Veghel - Keramiek

Eind jaren ‘90 van de vorige eeuw ben ik me bezig gaan houden met keramiek. Meerdere cursussen bij diverse instellingen en keramisten, maar vooral veel zelfstudie zijn de basis geweest van mijn huidige werk. In het begin maakte ik vooral wat kleiner werk en werden ook meerdere technieken uitgeprobeerd. Vrij snel daarna  ben ik gekomen tot een eigen stijl die ik vooral toepas op mijn objecten.  Naast vooral grotere keramische objecten, maak ik daarnaast grotere potten, vaasvormen en schalen. Mijn inspiratie wordt gevoed door enerzijds de natuur, het natuurlijke en anderzijds (ingegeven door mijn bouwkundige opleiding) ruimtelijke vormen, de bebouwde omgeving. Met name de wijze hoe de natuur vorm geeft, structuur aanbrengt, hoe de natuur patronen maakt, vaak herhaling, maar nooit hetzelfde. De natuur als bouwmeester: elke bouwkundige oplossing in de natuur is in evenwicht, niets kost extra energie. In mijn objecten kan je verder bouwkundige elementen herkennen. Soms heel duidelijk, soms door details als geometrische vormen, daken, consoles, etc. Daarbij ligt de nadruk ook hier op het natuurlijke, het organische in ‘t bijzonder, daar waar het afwijkt van het strakke, waar de bouwkunst het natuurlijke benadert. De objecten worden uit platen en kleinere onderdelen opgebouwd, en bestaan (als ze wat groter zijn) uit meerdere delen. De afwerking vindt plaats na de bisquitbrand en bestaat hoofdzakelijk uit sinterengobes voorzien van oxides en pigmenten. De werkstukken worden, steeds voorzien van nieuwe afwerkingen, meerdere malen gestookt.